20.Hopa Kültür Sanat ve Deniz Festivalinin son gününde Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, Sosyal Politikalar Uzmanı Zelal Yalçın ve Akademisyen Araştırmacı Feyza Akınerdem eşliğinde Cumhuriyet Meydanında söyleşi gerçekleşti.

Akademisyen Araştırmacı Feyza Akınerdem, kadınları kurumsal hayatta var olabilmesi ve yerel yönetimlerde aktif rol oynayabilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Kadınların sadece hizmet alan ve üreten olmadığını vurgulayan Akınerdem, “Kadın politikasının birinci başlığının sosyal politika olması aslında Türkiye’de kadın hareketi açısından eleştirilen bir konu. Bizim kadın bakış açısında sosyal politika üretmek dediğimiz şey aslında verilen emeğin görünür kılınması, tanınması ve adının konulması. Burada kadınların kendi ailelerine yaşadıkları hayat boyunca verdikleri bakım hizmetinin değerinin görünür hale gelmesi ve bu bakım yükünün azaltılması ve bu bakım meselesinin de siyasetin analitik meselesi konumuna gelmesi. Kadınları kurumsallaştırma yani bir kadını evden çıkartıp belediye başkanı yapmak gibi konular üzerinde çalışmalar yaparak, politikalar üreterek bu konuyu çözüme kavuşturmak üzerinde duruyoruz. Örneğin anne kart gibi bir uygulama, yani kadınların evden ekonomik nedenlerle çıkamaması çocuğuyla beraber okula, hastaneye, kendi sosyal ihtiyaçları için dışarı çıkmasına destek olan çok önemli bir destek politikasıdır.

Cebinde bir telefon alacak parası olmadığı için yıllarca şiddet görmüş kadınlar vardı. Yani bu şekilde elinden tüm ekonomik gücü alınan azımsanamayacak kadar kadın var. Biz işte o kadınları hayatta tutmak ve o hayatın içerisine katmak, evden dışarıya çıkarabilmek onlara adeta doğal olarak üzerine gelen bir yükmüş gibi çocuk ve yaşlı bakımını yüklememek, bunların hepsi aslında kadın odaklı sosyal politikaları çerçevesine girer. Bu politika yapıcılarının bizzat kadınlar olması çok önemli. Kadın sadece hizmet alan değil evinde hizmet veren değildir. Bu politikalarla verilecek kararlarda kendi deneyimlerini kendisinin annesinin deneyimlerini ve evde gördüğü o eşitsiz bir toplumda yaşamaktan gelen deneyimlerini aslında kamu kurumlarına karar alma mekanizmalarına taşıyarak dönüştürebilecek” dedi.

Whatsapp Image 2024 08 18 At 17.30.44

 “Kadınların Hiç Bitmeyen Mesaisi Var”

Sosyal Politikalar Uzmanı Zelal Aydın, kadınların merkeze alınmasının toplumsal dayanıklılık açısında önemli olduğunu vurguladı. Kadınların her alanda var güçleri ile çalıştıklarına değinen Aydın, karşılığında ise bitmeyen bir mesainin ortaya çıktığını dile getirdi.

Kadınlara devredilmeyen miras hukuksuzluğunun Hopa’da mevcut olduğunu aktararak konuşmasına şu ifadelere yer verdi; “ Dünyada ekonomik karşılığı olsun ya da olmasın ama yemek yapmak, bulaşık yıkamak, çamaşır yıkamak, ameliyat etmek, uzaya roket göndermek, çay toplamak gibi her şeyi dünyadaki bütün emekleri toplayan ve bütün bu emeklerin yüzde altmış dördü para verilsin ya da verilmesin kadınlar tarafından yapılıyor. Yani kadınların hiç bitmeyen bir mesaisi var. Ve bütün bu gerçeklik içerisinde dünyadaki bu mülkiyet ilişkileri içerisinde bakıldığında dünyadaki bütün malın mülkün sadece maksimum yüzde üçü kadınların. Bu Hopa’da nasıl diye bir baktığımızda Hopa’da asla kadınlara devredilmeyen bir miras hukuksuzluğu olduğunu biliyoruz. Bu beraberinde güçsüzleşmeyi, kırılganlığı getiriyor. Çay paraları toplandıktan sonra kadınları dirseğine kadar bilezik olması gerekirken Batum’da yenen paraları getiriyor. Kadınların bu kadar büyük bir emeği aslında yok sayılmış oluyor. Oysa sokakta devrim yapmak ne kadar kolay değil mi? O kadar sokakta devrim yapıp evde devrim yapılmaması gibi bir fotoğraf var ve bunun değişmesi gerekiyor. Son 20 yılda aslında AKP’nin ürettiği politikalar içerisinde yoksulluk ve eşitsizlik son derece artmış durumda. Buna bağlı olarak aslında evlilik oranları ciddi derecede düşmüş durumda, yoksullaşma yüzünden evlilik oranları ve çocuk doğurma oranları da azalmış durumda. Bu hikayeyi eşitlik ve demokrasi ile güçlendirebilirsek hem insanları hem de aile dediğimiz yapının kendisinin daha demokratik ve güçlü olmasına imkan tanıyabiliriz. Kadınların merkeze alınması toplumsal dayanıklılık açısından son derece önemli. Bu politikaları değiştirmek için aşağıdan yukarı güçlendirerek ilerlemek çok önemli. Kadınlarımızı bu konularda desteklemek çeşitli eğitim kurumları açmak çok çok önemli.”

Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, yerel yönetimlerin kadınlara ve erkeklere eşit olması gerektiğini, yaşadıkları yerlerde bireylerin söz sahibi olmalarının önemli olduğunu dile getirdi. Köymen, “Toplumun yarısını oluşturan kadınların süreçlerden itibaren kendilerini yaşadıkları yerlerde söz sahibi kılmasının yolunu açabilmek önemli. Orta yaşam kültürümüz için en önemlisi ortak bilincimiz varsa çevremizde olan şeylere farkındalık yaratabiliyoruz. Yerel yönetimlerin kadınların üretim süreci içerisinde dahil olması ve sivil toplum örgütleri ve siyasette daha fazla rol alabilmesi içinde yerel yönetimin yapması gerekli olan işler var” dedi.

Whatsapp Image 2024 08 18 At 17.30.43Whatsapp Image 2024 08 18 At 17.30.42

Sivil Toplum Platformu Toplantısı Gerçekleşti Sivil Toplum Platformu Toplantısı Gerçekleşti

Editör: AYŞE ÖZDER