1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı sebebi ile açıklamalarda bulunan Borçka Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Ahmet Tepecik, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu söyledi.

8.Kattan Asansör Boşluğuna Düştü 8.Kattan Asansör Boşluğuna Düştü

Akciğer kanserinden sonra meme kanserinin ölümlerde ikinci sırada olduğunu söyleyen Tepecik, kanserlerin önlenmesi açısından erken aşamada meme kanseri hastalığının farkında olunmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Kanser taramalarının Türkiye’de mamografi şeklinde yapıldığını söyleyen Tepecik “Meme kanseri ciddi bir ölüm oranına sahip kanser çeşidi. İnsanların gelecekteki hayatlarına daha sağlıklı devam edebilmesi ve bu kanserlerin önlenmesi açısından erken aşamada saptamak çok mühim. Erken aşamada saptamak için de kanser taramaları yapmak lazım. Kanser taramaları ülkemizde mamografi şeklinde yapılıyor ama riskli durumlarda daha farklı yöntemlerle tarama yapılıyor. Riskli gruplarda daha erken tanıların yapılması gerekiyor. Ailesinde ve akrabalarında meme kanseri görülen insanların genel cerrahi uzmanlarına giderek taramalarına erkenden başlamaları gerekiyor ki kansere karşı daha etkin mücadele edebilelim. Genel olarak mamografi olarak tarama yapılıyor riskli gruplar dışındakilere. Hem kendimiz hem devletimiz açısından takiplerin yapılması gerekiyor” dedi.

Meme kanserinin genellikle 40 yaşından itibaren daha sık görüldüğünü belirten Tepecik, ailede kanser tanısı olan kişilerde taramaların 30 yaşından itibaren başlanması gerektiğini vurguladı. Meme kanserine yakalanmanın Hormonal ve menopoz nedenlerinden ötürü de etki gösterdiğini söyledi.

Meme kanserinde kişinin elle muayene yaparak kendi taramasını yapmasının mümkün olduğuna dikkat çeken Tepecik, meme dokusunda kitle hisseden kişilerin doktorlara müracaat etmesi gerektiğini aktardı. Tepecik elle muayene hakkında şu sözleri dile getirdi “Meme kanserinde en etkili yöntem kişinin kendi taramasını yapması. Her kadının kendini düzenli aralıklarla elle muayene yöntemi yapması gerekiyor. En sık başvuru sebebi meme de ele gelen kitledir. Memeden elle yoklayarak meme dokusunda kitle hisseden kişilerin doktorlara müracaat etmesi gerekiyor. Şüpheli bir durumla karşılaşan veya ailesinde meme kanseri olan kişilerin en kısa zamanda uzmana görünüp tanı açısından değerlendirilmesini öneriyorum”

Ayla ALKAN

Editör: AYLA ALKAN