Karadeniz’in eşsiz kültürel mirasını dünyaya tanıtmayı amaçlayan festival, müzik, dans ve kültürel gösterilerle Murgul’u adeta bir açık hava sahnesine dönüştürdü.
Festivalin ilk günü, Murgul Belediye Otopark Alanı’nda, Karadeniz’in tulum ve kemençe ezgileri eşliğinde yerli ve yabancı ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşattı. 22 farklı ülkeden gelen halk dansları ekipleri sahne performanslarıyla katılımcılara görsel ve kültürel bir şölen sundu. Farklı kültürlerin dansları, otantik kıyafetleri ve müzikleri Murgul sokaklarını renklendirdi.
Kortej yürüyüşünün ardından festival alanına geçen dans ekipleri, sahnede tanıtıldı. Ardından gerçekleşen protokol konuşmalarında Murgul Belediye Başkanı Mehmet Yıldırım, ilçenin kültürel değerlerini dünyaya tanıtmanın gururunu yaşadığını belirtti. Festivalin komite üyeleri de konuşma yaparak Murgul’da düzenlenen festivalden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Murgul Belediyespor BAL’a Hazırlanıyor
Murgul Belediyespor BAL’a Hazırlanıyor
İçeriği Görüntüle

I M G 3256
Gerçekleşen festivale katılamayan Artvin AK Parti Milletvekili Faruk Çelik’in mesajı okundu. Çelik, mesajında şu ifadelere yer verdi; “Karadeniz’in kültürel kimliğini yansıtan, kadim değerlerimizi yaşatan 14. Uluslararası Halk Dansları ve Tulum Festivalinin Murgul’da icra edilmesinden büyük memnuniyet duydum. Bu anlamda organizasyonun hayata geçirilmesini emeği geçen başta kaymakamımız ve belediye başkanımız olmak üzere tüm kurumlarımıza, sanatçılarımıza ve emek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum. Kültürümüzü yaşatan bu değerli etkinliğin kardeşlik birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmesini temenni ediyor, festivalin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
Cumhuriyet Halk Partisi( CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’de, Murgul halkına mesaj yollayarak “Bu yıl 14. düzenlediğiniz Uluslararası Halk Dansları ve Tulum Festivaline nazik ziyaretiniz için içten teşekkür ederim. Ne yazık ki program yoğunluğu nedeniyle aranızda bulunamıyorum. Ancak gönlüm, Murgul’un bereketli topraklarında, kardeşin ve kültürün buluştuğu bu anlamlı etkinliktedir. Festivaller bir kentin belleğini tazeleyen, geçmişle geleceği buluşturan, dayanışmayı büyüten çok değerli buluşmalardır. Festivalin, Murgul’un tanıtımına ve kültürel mirasınızın korunmasına sanatın yaygınlaşmasına ve toplumsal birlikteliğin güçlenmesine önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. Bu vesileyle başta belediye başkanımız Sayın Mehmet Yıldırım olmak üzere etkinliğin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor. Festivalde bir araya gelen tüm misafirlere sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından 22 ülkeden gelen dans grupları, kendi bölgelerine ait halk oyunlarını sergileyerek büyük alkış aldı. Festivalin açılışını Bragi Halk Dansları Topluluğu gerçekleştirdi. Festivalin öne çıkan etkinliklerinden biri olan ülkelerarası güzellik yarışması ise farklı kültürleri temsil eden katılımcıların geleneksel kıyafetleri ve sahne performanslarıyla büyük beğeni topladı. Yarışma, festivalin uluslararası boyutuna renk kattı. Festivalde sahne alan 22 ülkenin eğitmenlerine protokol üyeleri tarafından plaketler takdim edildi.
Gösterilerin ardından festivalin ilk günü sona erdi.
Festivalin ikinci ve son günü, yine ülkelerin sahne performanslarıyla devam edecek. Finalde ise Karadeniz müziğinin sevilen ismi Selçuk Balcı sahne alarak festivale müzikal bir kapanış yapacak.

I M G 3410I M G 3429I M G 3377I M G 3371I M G 3338I M G 3322I M G 3304I M G 3242I M G 3234I M G 3222

Muhabir: Ümran KARA