Artvin Çoruh Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri, toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla önemli bir etkinliğe imza attı. Astım hastalığını konu alan kısa film gösterimi, hem öğrenciler hem de katılımcılar için bilgilendirici ve etkileyici bir deneyim sundu. Bu etkinlik, astım hastalığının belirtileri, tedavi yöntemleri ve günlük yaşamda dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilinç oluşturmayı hedefledi. 

Etkinlikte, hemşirelik bölümü öğrencilerinden Kadir İnan astım hakkında bilgilendirici sunum yaptı.

İnan, astımın akciğer içindeki hava yollarında daralmaya yol açan kronik bir hastalık olduğunu belirtti. 

Tetikleyicilerin, akciğerlerde iltihaplanma ve daralmaya neden olduğunu vurguladı. Astım belirtilerinin ise öksürük, hırıltı, göğüste baskı hissi ve nefes darlığı olduğunu açıkladı. 

Öğrenciler, astımın tetikleyicileri arasında ev içi alerjenler, solunum yolu enfeksiyonları, egzersiz, soğuk hava, hava kirliliği ve stres gibi faktörlerin yer aldığını aktardı. Ayrıca, astım tanısının belirtiler ve solunum fonksiyon testleri ile konulduğuna dikkat çekildi.

Astım hakkında yapılan bilgilendirici sunumda şu ifadelere yer verildi; “Akciğer içi hava yollarında (bronşlar) daralmaya neden olan ve ataklar ile seyreden müzmin (süregen) bir hastalıktır. Hastalık, bir takım tetikleyicilerin akciğer içi hava yollarını daha fazla etkilediği bazı kişilerde iltihaplanma ve daralma ile ortaya çıkar. Bu daralma ilaçlarla ya da kendiliğinden düzelebilir. 

Astımın belirtileri şu şekildedir; Öksürük, hırıltı/hışıltı, göğüste baskı hissi, nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtilerin ağırlığı ve sıklığı zaman içinde değişebilir.

 Astımın tetikleyici özellikleri ise; Allerjenler (ev içi akarları kedi köpek hamam böceği küf mantarları polenler), Solunum yolu infeksiyonları, Egzersiz, Soğuk Hava, İç ve Dış ortam hava kirliliği, Besinsel katkı maddeleri, Bazı İlaçlar, Sigara ve sigara dumanı maruziyeti, Kimyasallar, Keskin kokular, Stres, Reflü.”

Miniklere Anlamlı 10 Kasım Etkinliği Miniklere Anlamlı 10 Kasım Etkinliği

Astımın yakınmaları astım ile uyumlu olan kişilerin muayenesi ve solunum fonksiyon testleri (nefes ölçüm testleri) yapılması ile tanı konulduğunu söyleyen İnan, tanıda hastanın yakınma öyküsünün önemli olduğunu söyledi. İnan, konuşmasının devamında; “Bu öykü solunum fonksiyon testlerinde düzelebilen bir darlığın gösterilmesi ile desteklenmelidir. Kan sayımı, deri testleri gibi başka testler yapılarak da astımın hangi tip olduğuna karar verilir. 

Astımın kontrol altında olması ise şu şekildedir; Günlük aktivitelerin yerine getirilebilmesi. Gece, astım nedeniyle uykunun bölünmemesi. Günlük yakınmaların haftada 2’den az olması. Salbutamol gibi kısa etkili rahatlatıcıların haftada 2’den fazla kullanılmaması. Astım tedavi ilkeleri ise; Sağlıklı yaşamak, astımı tetikleyen faktörlerden uzak durmak, ek hastalıkları gidermek, kontrolde tutmak, ilaç tedavisi ile kontrolü sağlamak ve düzenli doktor kontrolüne gitmek, doğru bir şekilde nefes açıcı ilaç (inhaler) kullanmak ve hekimin verdiği tedaiye uyum sağlamak. Sağlıklı Yaşamak; Fazla kiloları vermek, Taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, Hazır (Fast food) gıdaları tüketmemek, Katkı maddeleri içeren ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak, Gıda alerjisi varsa alerjik olunan gıdaları tüketmemek, Fiziksel aktiviteyi artırmak, Tütün ve tütün mamullerini kullanmamak. Astımı tetikleyen faktörlerden uzak durmak gerekir. İç ortam alerjenlerinden korunmak (ev içi akarları, kedi, köpek, küf mantarları v.b). Dış ortam alerjenlerinden korunmak (Polenler). Hava kirliliğinden korunmak. Mesleksel risklerden korunmak (Boyacılar, çiftçiler, temizlik işçileri v.b.). Obezitelerden korunmak. Kronik üst solunum yolu hastalıklarından korunmak. Reflüden korunmak. İlaç tedavisi ile kontrolü sağlamak ve düzenli doktor kontrolüne gitmek. Astım, günümüzde tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Hekim tarafından verilen kişiselleştirilmiş tedavi planına uyulmalıdır. Bu tedaviler neticesinde hastalığın kontrol altına alınması esastır. 

Hastalığın kontrolü için nefes açıcılar ile inhaler steroidler birlikte kullanılmalıdır. Hekimin önerdiği aralıklarla düzenli kontrole gidilmelidir. Doğru bir şekilde inhaleri kullanmak ve hekimin verdiği tedaviye uyumu sağlamak Hekiminiz tarafından her kontrolde; Tedaviye yanıtınız ve uyumunuz değerlendirilir. İnhaler cihazı nasıl kullanıldığını gözden geçirilir. Tedaviye uyumunuz değerlendirilir. İlaca ilişkin yan etki varlığı belirlenir. Size en uygun tedavi tespit edilir. Yılda 3 kutudan fazla salbutamol gibi kısa etkili rahatlatıcıların kullanımı atakları arttırır.”

Editör: AYŞE ÖZDER