2014 yılından bu yana 8 seçimde sandık güvenliği için çalışan Oy ve Ötesi Derneği’nin, bu seçimde de çalışmalarına devam ettiğini belirten Güneş, Dernek Yönetim Kurulu üyelerinin, her siyasi görüşe eşit mesafede durarak sandıklarda şeffaf, adil ve barışçıl bir süreç için gönüllü olarak görev aldıklarını ifade etti.

Her geçen gün artan gönüllü başvurularının diğer seçimlere oranla gözle görülür bir artış gösterdiğini ifade eden Güneş bu durumu mutlulukla karşıladıklarını, nisan ayının 2’nci haftasına girilirken Türkiye genelinde 25 binin üzerinde gönüllü başvurusu kaydedildiğini ve Derneğin hedefinin en az100 bin gönüllüyle seçim günü sahada olmak olduğuna dikkat çekti.

Güneş açıklamalarının devamında şunları söyledi; “Gönüllülük prensibiyle yapılan çalışmalara, 18 yaşını doldurmuş ve seçme hakkına sahip her Türk vatandaşı katılabilir ve seçimin şeffaflığına katkıda bulunabilir.

Ülke genelindeki çalışmalarımız bölgelere özel olarak koordine ediliyor, Karadeniz Bölgesi genelinde de önceki seçimlere kıyasla gönüllü kayıtlarında artış gördük.

Zararlı böceklere karşı tedbir alınıyor Zararlı böceklere karşı tedbir alınıyor

Karadeniz Bölgemizde oy kullanacak vatandaşlarımızın bu hassasiyeti bizi sevindiriyor. Ancak diğer bölgelere oranla katılım oranlarımızın daha geriden geldiğini de görüyoruz. Bunu, ülkesine toplumuna bağlılığı çok iyi bilinen, tutkusu ve enerjisiyle tanınan yerel halka henüz hedeflediğimiz şekilde ulaşamamış olmamıza bağlıyoruz. Herkesi illerimizde düzenlenecek eğitimlerimize katılmaya, bizleri ve süreci tanımaya davet ediyoruz.”

Sosyal medya hesaplarından duyurulan bu eğitim buluşmalarının herkesin katılımına açık olduğunu belirten Güneş, “Siyasi parti üyeliğiniz ya da sandık kurulunda resmi görev alıyor olmanız bir engel teşkil etmiyor. Eğitimlerimiz için gönüllü kaydına da ihtiyaç yok, herhangi başka bir kayıt da almıyoruz” vurgusunu yaptı.

Oy ve Ötesine nasıl gönüllü olunuyor?

Oy ve Ötesine nasıl gönüllü olunduğunu dair açıklamalar yapan Güneş “Gönüllü olmak isteyenler Oy veÖtesi Derneği’nin internet sitesinin ana sayfasından ya da sosyal medya hesaplarından kolaylıkla ulaşılabilen bağlantıdan (oyveotesi.org/kayit  ) bir form doldurabilir. 2 dakikalık süre içerisinde tamamlanabilen sorularla, isminiz ve iletişim bilgileriniz alınıyor. Sistem ayrıca yaşadığınız bölge ve görev almak isteyeceğiniz yeri de ayrı ayrı işaretleme fırsatı tanıyor. Bu sayede eğer oy verdiğiniz sandık haricinde, başka bir bölgede görev almayı kabul ederseniz koordinasyon ekipleri sizi boş görünen sandıklara yönlendirebiliyor. Böylece tüm sandıklarda iletişim, destek ağı oluşturmak, sandık sonuç tutanaklarına ulaşmak mümkün oluyor” dedi.

Gönüllü olacak kişilerden ne bekleniyor?

Gönüllüler tercihlerine göre farklı görevler ve sorumluluklar üstlenebildiklerini ifade eden Güneş, “Bunun en yaygın olanı ve en yüksek ihtiyaç görüleni ise sandık müşahitliği.

Sandık kurulunun yasal olarak YSK tarafında kayıt altına alınmış üyelerinin haricinde, sandık başında sürecin ve uygulamaların düzenini, şeffaflığını gözlemleyen kişiler sandık müşahitti olarak görev üstleniyor.

Oy ve Ötesi kendi gönüllülerini önce verdikleri eğitimlerle sürece dair bilgilendiriyor. Günün akışını, yasal dayanakları, olası problemleri öğrenen vatandaşlar gün boyunca gözlem yapıyor, tespit ettikleri durumları sandık kurullarına belirterek, sandık defterine işlenmesine, gerektiği hallerde yasal takibinin yapılmasına yardımcı oluyor. Yine gönüllü olarak dernek tarafından yönlendirilen avukatlar hukuki destek sağlıyor. Ayrıca gün içerisinde telefonla ulaşılabilen bir danışma hattı da açılıyor” dedi.

Özellikle sabah erken saatlerde, henüz sandık kurulları görevine başlarken orada bulunmanın önemini vurgulayan Güneş, “Günün başında yapılan sayım döküm, tespit işlemleri doğru kayıt altına alınırsa günün sonunda olumsuz ve tutarsız bir durumla karşılaşmak söz konusu olmayacaktır” deniyor. Sabah sayılan boş oy pusulası sayısı gün sonunda tutarlı oluyor, mühürleme işlemi ihmal edilmez ise gün boyunca kullanılan pusulaların orijinalliğine dair soru işareti kalmıyor.

Gönüllülerin gün içerisinde kendi oylarını kullanmalarına da büyük önem veriliyor. Müşahitlik yapacak kişiler kendi kayıtlı oldukları sandıklarda görev almıyorsa gün içerisinde mutlaka gidip oylarını kullanmaları gerektiği hatırlatılıyor. Çünkü vatandaşlar yasal olarak sadece seçmen kütüğünde kayıtlı olduğu sandıkta oy verebiliyor.

Oy ve Ötesi derneği çalışmalarını, duyurularını sosyal medya hesaplarından takip edebilir, oyveotesi.org/kayit bağlantısından gönüllü başvurusu yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Ali Eray ÇELİK

Editör: Haber Masası