Türkiye’de deniz üzerine inşa edilen ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı “Havaalanı Sertifikası” aldı.

14 Mayıs 2022’de açılışının gerçekleştirilmesinin ardından Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün (DHMİ) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) verdiği Emniyet Taahhüdü ile faaliyetlerine devam Rize-Artvin Havalimanı, Havaalanı Sertifikasına kavuştu.

30 Aralık 2022 tarihinden itibaren Havaalanı Sertifikasyon ve İşletim Yönetiminde (SHY-14A) usul ve esaslar çerçevesinde havaalanı işletimine yönelik belirlenen tüm standartlar sağlanarak, yönetmeliğin 6.maddesinde belirtilen şartlar dahilinde DHMİ Genel Müdürlüğü Rize- Artvin Havalimanı İşletme üzerine yetkili kılınmış ve sertifika çalışmaları tamamlanarak Havaalanı Sertifikası veildi.

Sertifika çalışmaları tamamlana kadar faaliyet gösteren Rize-Artvin Havalimanı  7,5 ayda 3 bin 725 uçak ve 524 bin 870 yolcu kullanmış olup toplam taşınan yük (kargo + posta + bagaj) 369 ton olarak gerçekleşmişti.

Rize-Artvin Havalimanı hakkında

“Birçok özelliği ile öne çıkan Rize-Artvin Havalimanı; 3 milyon metrekare alanda deniz doldurularak inşa edilmiş olup 3 km uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde piste sahiptir. 250 metre uzunluğunda ve 24 metre genişliğinde üç taksi yolu, 300×120 m ve 120x120 m boyutlarında iki apron ile hizmet vermektedir. Terminal binasının büyüklüğü 32 bin m² iken diğer kapalı alanlar 15 bin m² büyüklüğündedir. Rize kültürüne atfen havalimanının giriş takı çay yaprağı biçiminde yapılırken, 36 metre yüksekliğindeki hava trafik kontrol kulesi çay bardağı şeklinde inşa edilmiştir. Projede Ordu-Giresun Havalimanı'ndan 2,5 kat fazla olarak 100 milyon ton taş dolgu Havalimanı içerisinde Çay Müzesi ve 448 araçlık otopark bulunmaktadır.”

Editör: TE Bilisim