Borçka Adagül Köyü sakinleri yağışlı havanın ardından arazilerinde keşif yaparak mantarlarını topladı. Kanlıca mantarının yoğunluk yaşandığı bölgede vatandaşlar mantarları sote, kızartma, közleme şeklinde tüketiyor.
Soğuk ve yağışlı bölgelerde yetişen ve lezzeti ile sofraların vazgeçilmezi olan kanlıca mantarı sonbaharın gelmesiyle sofralarda yerini alan bir doğal hazine olarak bilinir.
Kanlıca mantarı, bu bölgelerde ormanlık alanlarda yetişir ve farklı renklerde bulunabilir. Genellikle gölgelik bölgelerde sarı-turuncu renkteyken, güneş gören yerlerde yeşilimsi-morumsu renkte olabilir. Mantarın yetiştiği ağaç türüne göre de rengi değişebilir. Örneğin, çam ağaçlarının olduğu yerlerde daha koyu renkte, köknar ve kayın ağaçlarının diplerinde ise daha açık renkte görülür.
Kanlıca mantarı, özellikle vejetaryenler için önemli bir protein kaynağıdır ve amino asit bakımından zengindir. Ayrıca kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, niasin ve C vitamini gibi birçok vitamin ve mineral içerir. Ancak bu değerli içeriklerin korunabilmesi için taze mantarların tercih edilmesi önemlidir.
Ayşe ÖZDER