Artvin’de, Yeşil Artvin Derneği’nin katkılarıyla TEMA Vakfı ile birlikte panel gerçekleştirilen panelde “Altın madenciliğinde çevresel kirlilik: Fatsa örneği” konulu sunumunu gerçekleştiren Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Prof. Dr. Mehmet Aydın, altın madenciliğinin sonucunda meydana gelen çevresel kirliliğin etkilerine değindi.
Aydın, çevresel kirliliği tespit etmek için madenin etrafından çeşitli örnekler alındığını ve bu örneklerin laboratuvarlarda incelendiğini ifade etti. 
Türkiye’de yapılan hiçbir laboratuvarın analiz sonuçlarına inanmadığını kaydeden Aydın, şunları söyledi:
“Bir bölgedeki kirliliği tespit etmek istiyorsunuz. Oradan gidiyorsunuz sediment, su ya da çamur örneği alıyorsunuz. Götürüyorsunuz laboratuvara ölçtürüyorsunuz. Madenin yanından aldım diye ama bu almış olduğunuz sediment ya da çamur gerçekten madenden kaynaklı mı yoksa o doğada gerçekten var mı? Belki doğalında var. Maden belki orasını hiç kirletmedi. Birçok yerde biz gelmeden evvel zaten kirliydi diye hikayeler anlatılıyor. Görüyor, okuyorsunuzdur. 
Kanada’da bir firmada altın madenciliğinden gelen örnekleri inceliyorlar. Gerçekten altın var mı yok mu diye tespit edebilmek için çok hassas çalışıyorlar. 
Ben üniversitede bir profesör olmakla birlikte üniversitenin yapmış olduğu hiçbir laboratuvardaki analiz sonuçlarına ve Türkiye’deki yapılan hiçbir laboratuvarın analiz sonuçlarına inanmıyorum. Para yok, pul yok, insan yok bu laboratuvarların her yıl denetlenmesi, kontrol edilmesi lazım.”
“Felaketin içerisindeyiz”
Madenin verdiği zararların kaçarı olmadığını ve şu anki teknolojiyle uygun bir yöntemle çıkartılmasının da mümkün olmadığını vurgulayan Aydın, maden çıkartmaktan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi. 
Bu işin para olmadığını ifade eden Aydın, “Ya hayat var ya da yok, öleceğiz. Bu çok ciddi bir mücadele, felaketin içerisindeyiz.” dedi.

aydın2

İngilizce Eğitiminde Eğlenceli Yaklaşım İngilizce Eğitiminde Eğlenceli Yaklaşım

Editör: AYLA ALKAN