Akıllı, Kurban Bayramı’nın sağlık, sosyal ve ekonomik boyutu olan, şartları tutan tüm Müslümanların dini inançları gereği yerine getirdiği bir ibadet olduğunu belirterek özellikle bu dönemde artan hayvan hareketliliğinin ciddi sağlık ve çevre sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Başkan Akıllı, Artvin genelinde Kurban Bayramı süresince ortalama 2.000 büyükbaş ve 5.000 küçükbaş hayvanın kesiminin yapıldığını ifade ederek bu kısa sürede yaşanan yoğun hayvan hareketliliğinin, gerekli tedbirlerin alınmaması ve alt yapı eksiklikleri halinde insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından ciddi sorunlara neden olabileceğini vurguladı.

Hayvanlardan insanlara bulaşabilen Bruselloz, Tüberküloz, Şarbon, Kist hidatik, Sistiserkoz gibi 250’den fazla zoonoz karakterli hastalığın bulunduğunu belirten Akıllı, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 60’ının hayvan kökenli olduğunu hatırlattı. Bu nedenle kesilecek hayvanların sağlıklı olması gerektiğinin altını çizen Akıllı, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek tehlikelerin azaltılması ya da ortadan kaldırılması açısından bu konunun hayati önem taşıdığını ifade etti.

Akıllı, kurbanlık hayvanların mutlaka belediyeler ve ilgili kurumların kurduğu Kurbanlık Canlı Hayvan Satış Yerlerinden veya veteriner hekim gözetiminde yetiştiricilik yapan işletmelerden alınması gerektiğini söyledi. Eğer hayvan yetiştirici tarafından sağlanacaksa, seçilecek hayvanın mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçirilmesi gerektiğini belirtti. İzinsiz ve kontrolsüz olarak satılan hayvanlardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Akıllı, hayvanın eşgali, aşıları ve yaşı gibi bilgilere kulak küpe numarası ile “TarımCebimde” uygulaması üzerinden ulaşılabileceğini hatırlattı.
Kurbanlık Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Akıllı şunları söyledi: “Hayvanın kulak küpesi, pasaportu ve sevk raporu olmalı, Hayvan çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış olmamalı,Dış görünümü canlı, kılları düzgün ve parlak olmalı, Bakışları diri ve canlı olmalı, Yüksek ateş, pis kokulu ishal, ağız-burun-göz akıntısı olmamalı, Öksürük ve nefes almada güçlük görülmemeli, Hayvan çevreye karşı aşırı tepkili ya da çok duyarsız olmamalı, Bedeninde yara, şişlik ve ödem bulunmamalı, Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntı olmamalı.”
Akıllı, hayvan varlığının sürdürülebilirliği için erkek hayvanların kurban edilmesinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Kurbanlık hayvanların kesim yerine uygun araçlarla, eziyet edilmeden ve strese sokulmadan taşınması gerektiğini belirten Başkan Akıllı, kesim öncesinde yaşanan stresin etin kalitesini ve dayanma süresini olumsuz etkilediğini söyledi. Kesimin, veteriner hekim gözetiminde ve ehliyetli kasaplar tarafından yapılmasının önemine dikkat çeken Akıllı, her yıl acemi kasaplar yüzünden yaşanan binlerce yaralanma olayının da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
Kesim sırasında hayvanın usulüne uygun şekilde bağlanarak hareketsiz hale getirilmesi ve acı çektirilmeden hızlıca kanının akıtılması gerektiğini söyleyen Akıllı, bu aşamadan sonra hijyen kurallarına azami dikkat gösterilmesi gerektiğini belirtti. Et ve et ürünlerinin, bakterilerin çoğalması için uygun ortamlar olduğuna işaret eden Akıllı, hastalık yapan mikroorganizmaların ete bulaşmaması ve mevcut mikroorganizmaların azaltılması için kesim, yüzüm ve et parçalama işlemlerinin serin ortamlarda, titizlikle yapılması gerektiğini söyledi.
İç organların zarar görmeden çıkarılması ve karkastan uzaklaştırılması gerektiğini vurgulayan Akıllı, et yüzeyine organ içeriği bulaşması halinde önce metal bir araçla mekanik temizlik yapılması ardından suyla yıkanması gerektiğini belirtti. Kesim ve yüzme işlemleri sırasında et renginde anormallik, akan kanın pıhtılaşmaması, iç organlarda kitle ya da inci benzeri oluşumlar görülmesi halinde işlemin derhal durdurulması ve görevli veteriner hekime bilgi verilmesi gerektiğini ifade etti.

İşçi Alım Şartına Tepki: “Altı Ay Ne Yiyecek Bu İnsanlar?” İşçi Alım Şartına Tepki: “Altı Ay Ne Yiyecek Bu İnsanlar?”

Kesim sonrası oluşan deri ve iç organların usulüne uygun şekilde değerlendirilmesi, değerlendirilemeyen kısımların ise derin çukurlara gömülerek imha edilmesi gerektiğini belirten Akıllı, hastalık taşıyan organların kedi, köpek ve yabani hayvanlar tarafından tüketilmesine ve çevreye dağılmasına kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu şekilde insanlara kadar bulaşabilecek birçok parazit ve mikroorganizmanın yok edileceğinin bilinmesi gerektiğini belirtti.
Başkan Mehmet Akıllı, açıklamalarının sonunda tüm vatandaşların ve İslam aleminin Kurban Bayramı’nı tebrik ederek, bayramın ruhuna uygun şekilde sağlık ve huzur içinde geçmesini temenni etti.

Muhabir: Ümran KARA