"Kurban Bayramı’na yarın kavuşmuş olacağız” "Kurban Bayramı’na yarın kavuşmuş olacağız”

Artvin Çoruh Üniversitesi(AÇÜ) Seyitler Yerleşkesindeki Gastronomi ve Güzel Sanatlar Atölyesinde, Türk Mutfağı haftasında Gastronomi öğrencileri yöresel tatlılar kategorisinde yarıştı. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde üçüncüsü kutlanan Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde AÇÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ev sahipliğinde “Türk Mutfağında Yöresel Tatlılar” konulu yarışma düzenlendi.
Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Yener Oğan, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası kapsamında farkındalık oluşturmak istediklerini ifade etti. Yarışmada memleketlerine özgü yöresel tatlılar yapan öğrencilerin, birbiriyle yarıştığını aktardı.

Yener Oğan
Türk Mutfağı Haftası konseptine uygun olarak düzenlenen yarışmada ‘Türk Mutfağına ait tatlılar’ konu başlığıyla öğrenciler tarafından 35 farklı tatlının yapıldığını söyleyen Oğan, şunları kaydetti:
“Bunların çoğu coğrafi işaretli ve yöresel özellikli tatlılar. Bazıları da unutulmaya yüz tutmuş ürünler. Bizde hafta kapsamında farkındalık oluşturmak istedik. Tatlılar, bölümdeki öğretim üyelerimiz başta olmak üzere alanında uzman kişilerden oluşan jüri üyelerimizce tadılarak değerlendirmeye tabi tutulacak. Bizim öğrencilerime vereceğimiz en güzel hediye nottur. Bunun yanı sırada başarı belgeleri takdim edeceğiz.” 
“Tatlım konusunda iddialıyım”

merthan dereli
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Merthan Dereli,  Türk Mutfağının yemekler açısından çok zengin bir mutfak olduğunu ifade etti. Aşçılığa küçük yaşlardan itibaren merakı olduğunu kaydeden Dereli, “Bursalıyım. 10 yaşından itibaren evde annemle beraber yemek yapmaya başlamıştım. Bugün Yöresel Mutfaklar dersimiz kapsamında yöresel tatlı çeşitleri yaptık. Ben süt helvası yaptım. İçerisinde un, şeker, yumurta bulunmaktadır. Bugün tatlım konusunda iddialıyım kendime güveniyorum.”diye konuştu.
“Herkes kendi yöresinden yemekler yaptı”

fikriye güzel
Karadeniz’e olan merakından dolayı Artvin’e geldiğini ifade eden Fikriye Güzel, mesleğe 5 yaşından itibaren ilgisi olduğunu belirtti. Güzel, “Osmaniye’den buraya geldim. 19 yaşındayım. Mutfak gerçekten verimli geçiyor. Mutfaklarda bize sunulan imkanlar, yaptığımız yemekler öğrenme potansiyelimiz gerçekten yüksek. Bugün Yöresel Mutfaklar dersimiz kapsamında bir tatlı yarışması düzenlendi. Herkes kendi yöresinden yemekler yaptı. Ortaya çok güzel şeyler çıktı. Ben de Ege bölgesinden lokma tatlısını yaptım. Lokma bilindiği üzere güzel günlerde bir şeyleri müjdelemek için insanların sürekli yaptığı bir tatlıdır. Yarışmada jürilerimizin beğenisine sunacağız.” ifadelerini kullandı.
“Osmanlı mutfağından gelen bir tatlı çeşidi”

miranusal
Cizre usulü Zerde tatlısını yapan Miran Usal, mutfakta olmayı çok sevdiğini ve mutfakta olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, kendisini daha da geliştireceğini aktardı.  Usal, “Şırnak’tan geldim. 22 yaşındayım. Artvin’e gelirken çok kararsız kalmıştım ama Artvin, üniversite, hocalarım ve arkadaşlarım bana çok güzel şeyler kattılar. Ben Şırnak yöresinde sünnetlerde ve düğünlerde yapılan Cizre usulü Zerde tatlısını yaptım.  Gelecekte de mesleği sürdüreceğim. Küçük yaştan beri mutfağa sürekli bir ilgim vardı. Ailem istemiyordu. Onlar gitmemen için zorladı beni ama ben iki sene direttim yine de istediğim bölüme geldim. İddialıyım, yöresel olduğu için damak tadına göre değişen bir lezzeti var ama yine de bence çok güzel bir tatlıdır. Osmanlı mutfağından gelen bir tatlı çeşididir. O zamanlarda düğünlerde yapılan ve çok sevilen bir tatlıymış bizim usulümüz birazcık farklı yapıyor.” şeklinde konuştu.

yarışma

yarışma2

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT