Artvin’in Ardanuç İlçesinde Arıcılık yapan ve aynı zamanda arıcılık malzemeleri satışı yapan kadın girişimci Meryem Uzun, üretimi tamamlanan bal sezonu ve fiyatı artan arıcılık ürünleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ardanuç’ta arıcılık yapan ve Arıcılar Birliği yönetiminde yer alan Meryem Uzun, Tarım ve Orman İl Müdürülüğü bünyesinde Arıcılar Birliğine üye olan üreticilere şeker satışının daha az fiyatlandırma ile yapıldığını söyledi.

Uzun, birliğin çalışmaları neticesinde son zamanlarda oldukça pahalılaşan ve arı beslenmesi için oldukça önemli olan şeker satışı hakkında, “Şuanda bin 200 lira olan şekeri birliğe üye olan arıcılarımız 875 liraya temin edebilecek. Maliyet keşke yarı yarıya düşmüş olsaydı daha iyi olurdu. Şeker, kek şurup bunlar yüzde yüz artmışken balın fiyatının aynı yerde kalması arıcıyı örseledi. Arıcılar Birliği Başkanımız İbrahim bey bu konu üzerine çok çalıştı. Bu da en azından arıcılara katkı oldu” dedi.

Bu sezon balın oldukça verimli geçtiğini kaydeden Uzun, arı kayıplarına dikkat çekerek “Bu sene rekolte yüzde 80’lerin üzerindeydi çok güzel bir sezon geçirdik. Bu yıl balın rekoltesi 300 liraydı ama çoğu arıcımız bal çok olduğu için o fiyata satamadı. Ama bu sezondan sonra çok da arı kaybımız oldu. Varova yani arı biti mücadelesinde geç kaldık. Bu da bu seneki işlerimizin yoğunluğundan kaynaklandı. Bu arıcılarımızın yüzde 90’ında arı kaybı var” diye konuştu.  

Arıcılık malzemelerine gelen zamlardan da bahseden Uzun bu ürünleri satarken de oldukça zorlandığını kaydederek, “Arı malzemeleri fiyatları şuanda çok pahalı. Geçen sene sattığımız 8 liraya sattığımız ürün bu sene oldu 30 lira. Yüzde 300-400 oranında bir artış oldu. Yaz sezonuna ürün alamazsak sıkıntı yaşarız. Şöyle de bir şey var bir ürünü 3 liraya alıyorsak bir hfta sonra oluyor 4 lira. Satışlarımız düşüyor yeni ürün almak için para yetmiyor” ifadelerini kullandı.

Ardanuç Kadın Girişimi ve Üretimi Kooperatifi çalışmalarından da bahseden Uzun, kooperatif olarak bal sezonunu da uzatan lavanta bitkisinin üretimine önem verdiklerinin altını çizerek, “Benim en büyük hayalim sadece balın değil bütün doğal ürünlerin satılabileceği bir yer açmak. Sadece benim balımı değil Artvin’deki tüm üreticilerin balını satmak. Fakat herkesin müşterisi kendinde mevcut. 100 kilo bal üreten bir insan onu tüm müşterisine dağıtabiliyor. Bal üretimi seneden seneye değişebiliyor. Örneğin geçen yıl 100 kilo bal alan kişi bu yıl 500 kilo bal aldı yeni bir müşteriye ihtiyacı var. Ama seneye aynı kilodabal alacak diye bir kaide yok. Ardanuç Kadın Girişimcileri Üretim Kooperatifimizin binası şuan yapım aşamasında orası tamamlandığında bizim ürettiğimiz her ürünü satışa çıkaracağız. Lavanta üretimi kooperatifimizde ön planda olacak. Lavantanın da eğitimini aldık. O süreçte çok bilgi sahibi olduk. Artvin marka ürünlerimiz var. Onlara yeni baharatlar ekledik. Ardanuç’un endemik bitkilerinden elde ettiğimiz baharat olan kondar, sumak ve nane üreticiliği yapmaya başladım” şeklinde konuştu.

HATİCE DİLER

Editör: TE Bilisim