Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı ile Artvin İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi iş birliğinde Artvin Devlet Hastanesi içerisinde Kolorektal Kanser Farkındalık Stantı kuruldu.
“Farkındalık hayat kurtarır” temasıyla düzenlenen etkinlikte birçok kişiye farkındalığı arttırmak amacıyla bilgilendirici broşür dağıtıldı ve KETEM faaliyetleri konusunda bilgi verildi.  
Artvin Devlet Hastanesi giriş katında açılan farkındalık standı, hastane yöneticileri, sağlık çalışanları, öğretim üyeleri ve hemşirelik bölümü öğrencilerinin etkin katılımı ve hastaların yoğun ilgisiyle gerçekleşti. 
Etkinlikte stant alanına gelen hasta ve yakınlarına kolorektal kanserlerden korunmanın yolları, erken tarama yöntemleri konusunda bilgiler verildi. İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi ve Toplum Sağlığı çalışanlarının da aktif katılım sağladığı etkinlikte, Hemşirelik Bölümü 4. Sınıf öğrencilerinin hazırladıkları materyaller, bilgilendirici afişlerle konuya dikkat çekildi.

stant4
Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Selma Durmuş Sarıkahya kolorektal kanserlerin dünya çapında üçüncü sırada yer alan en yaygın görülen kanser olduğunu ve tüm kanser vakalarının yaklaşık %10'unu oluşturduğunu belirtti. 
Çoğunlukla yaşlı bireyleri etkileyen ve vakaların çoğunluğunun 50 yaş ve üzeri kişilerde görüldüğüne dikkat çeken Sarıkahya, yaşam tarzı alışkanlıklarının kolorektal kanserin gelişiminde önemli olduğunu ifade etti. Stantta hemşirelik öğrencilerinin hazırlamış oldukları maketler üzerinde kanserin oluşumu, risk faktörleri ve korunma konusunda hasta ve hasta yakınlarına eğitimler verdiklerini belirten Sarıkahya, Toplum Sağlığı Merkezi ile yıl içerisinde birlikte yürütmüş oldukları faaliyetlerin devam edeceğini ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

stant5
İl Sağlık MüdürlüğüToplum Sağlığı Merkezi Sorumlusu olarak görev yapan Uzman Dr. Feyza Kutay Yılmaz da birçok kişide hastalığın erken evrelerinde belirtiler görülmediğini, her bireyin belirtiler konusunda farkındalık sahibi olması gerektiğine değindi. Halk Sağlığı Uzman Doktoru Kutay,kolorektal kanserlerde yaygın semptomlar arasında ishal, kabızlık, dışkıda kan, karın ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, demir eksikliği anemisi görüldüğünü sözlerine ekledi.
Erken teşhis için düzenli taramaların çok önemli olduğunu vurgulayan DR. Kutay toplumdaki tüm bireylerin sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemesi, risk faktörlerinden kaçınması, tarama yoluyla erken teşhis uygulamalarından faydalanması konusunda farkındalık etkinliklerinin önemli olduğunu, kanserin görülme sıklığı ve etkisini önemli ölçüde azaltılabileceğininaltını çizdi. 

Gök Gürültülü Sağanak Yağış Uyarısı! Gök Gürültülü Sağanak Yağış Uyarısı!

stant6
Etkinlikte hasta ve hasta yakınlarına 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınların 2 yılda bir ilde bulunan KETEM, Aile Sağlığı Merkezlerine başvurarak gaitada gizli kan testini ücretsiz yaptırabilecekleri önerildi.
Halka sağlıklı bir diyetle, fiziksel olarak aktif kalarak, tütün içmeyerek ve alkolü sınırlandırarak kolorektal kanserlerden korunabiliriz mesajı verilen stantta kolorektal kanserinin simgesi olan mavi kurdeleler, broşürler, kitap ayraçları dağıtıldı. Uygun yaş aralığındaki kişilere ücretsiz GGK kiti dağıtımı yapıldı ve nasıl uygulanacağı konusunda bilgi verildi.

stant2

Editör: AYŞE ÖZDER