AK Parti Artvin İl Başkanlığı’nın düzenlediği kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya gelen AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Artvin gündeminde yer alan önemli konular hakkında açıklamalarda bulundu. Faruk Çelik, yeni yapılması planlanan devlet hastanesi, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğü yanında inşaatı süren KYK kız yurdu, Şavşat ve Ardanuç’ta görülen şap hastalığı, Borçka-Artvin yolunun iyileştirilmesi ve uzun yıllardır gündemde olan Macahel Tüneli hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Çelik, sağlık alanında Artvin’in daha güçlü bir altyapıya kavuşması gerektiğini belirterek, mevcut devlet hastanesinin yetersiz kaldığını dile getirdi. Kentte A grubu hastaneye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çelik, hastanenin mevcut yerinin de sorun yarattığını söyledi. “Biz gelir gelmez B grubu olan hastanemizi A grubuna çevirdik ama yer müsait olmadığı için istediğiniz branşları burada bulundurma şansınız yok. Otoparkı da yok. Hastanenin yeri konusunda kimse olumlu bir şey söylemiyor. Şavşat’tan, Ardahan’dan, Yusufeli’nden ya da Borçka’dan gelen hasta bir de yukarı çıkarken büyük zorluk yaşıyor. Daha makul bir yerde yapılması için arayışlarımız sürüyor. Şu anda 3-4 alternatif üzerinde duruluyor. Sağlık Bakanımız ‘yer sizden, yapımı benden’ dedi. Yer belirlendiği anda yapımına başlanacak” dedi.
Çelik, ayrıca sahil ilçelerindeki hastanelerin işlevselliğinin artırılacağını belirterek, Arhavi ve Hopa hastanelerine daha fazla araç gereç ve sağlık çalışanı ataması yapılacağını, böylece sahil ilçelerinden Artvin’e sevklerin azalacağını ifade etti.
Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğü’nün yanında inşaatı süren KYK kız yurdunun da son aşamaya geldiğini belirten Çelik, yurdun eylül ayı içerisinde tamamen faaliyete geçeceğini söyledi. “Yurdu dün gezdik, ay sonunda büyük ölçüde tamamlanmış olacak. Belki çevre peyzaj işleri nedeniyle eylül’ün ilk haftasında tam anlamıyla taşınılabilir. Bazı bloklar şimdiden hazır. Öğrencilerin kalabileceği noktaya gelmiş durumda. Alt yapı ve doğalgaz çalışmaları devam ediyor. Bir aksaklık yaşanmazsa bu dev eser eylülde hizmete açılacak. Yurt ihtiyacının büyük ölçüde karşılanacağını düşünüyoruz” dedi.
Çelik, Ardahan ve Kars’ta görülen ve kısa sürede Şavşat ve Ardanuç’a da yayılan şap hastalığına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuyu yakından takip ettiğini belirten Çelik, karantina uygulamalarında yapılan düzenlemelerle üreticilerin mağduriyetinin azaltıldığını ifade etti. Çelik, “Üreticilerimizle görüştük, küçükbaş hayvanların 2. ayda doğup 8. ayda elden çıkarılması gerekiyor. Bölgenin karantinada olduğu söylendi, bakanlıkla görüştük ve bu durumu düzelttik. Artık direkt kesime gönderilebilecekler. Kredi ve yem maliyetleri konusunda da üreticilerimizin sorunlarının farkındayız” dedi.
Borçka-Artvin yoluna ilişkin de değerlendirmede bulunan Çelik, virajlı yapısıyla sürücülere büyük zorluk çıkaran bu güzergâhın 2026 yılında yapılacak iyileştirmelerle daha güvenli hale getirileceğini söyledi. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün projeyi hazırladığını belirten Çelik, “Borçka çıkışında kısa tünellerle yolun bir bölümü iyileştirilecek. Çalışmalar 2026 yılında devreye alınacak” dedi.
Yıllardır gündemde olan ve “yılan hikayesine döndü” ifadeleriyle anılan Macahel Tüneli hakkında da konuşan Çelik, projede somut adımların atılacağını duyurdu. Tünelin sondaj çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Çelik, “Macahel Tüneli’nin ihalesi yakında yapılacak. 2026’da yapımına başlanacak. Yaklaşık 3 kilometrelik tek tünel olacak. Uzun yıllardır konuşulan bu proje hayata geçtiğinde önemli bir yük ortadan kalkmış olacak” ifadelerini kullandı.
Faruk Çelik, tüm bu projelerin tamamlanmasıyla birlikte Artvin’in sağlık, eğitim ve ulaşım alanında önemli kazanımlar elde edeceğini ve vatandaşların yaşam kalitesinin artacağını belirterek sözlerini tamamladı.