Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Arhavi Şube Başkanı Emine Hekimoğlu, Cumhuriyet’in ilanının 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Hekimoğlu, mesajında Cumhuriyet’in kuruluş sürecine, Türk milleti için taşıdığı öneme ve gelecek nesillere düşen sorumluluklara dikkat çekti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 28 Ekim 1923 akşamı Çankaya Köşkü’nde arkadaşlarına söylediği “Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz” sözünü hatırlatan Hekimoğlu, 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’in Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun yönetim biçimi olduğunu ifade etti.
“Cumhuriyet, Türk Milletine Bırakılmış En Büyük Mirastır”
Cumhuriyet’in Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olduğunu belirten Hekimoğlu, Cumhuriyet sayesinde Türk toplumunun ulus olma bilincine kavuştuğunu ve bireylerin eşit haklara sahip yurttaşlar haline geldiğini kaydetti.
Cumhuriyet’in insanları özgür düşünebilen, hak ve hürriyetlere sahip yurttaşlar konumuna yükselttiğini vurgulayan Hekimoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin laik ve demokratik anlayıştan taviz vermeden, Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda ilerlemesi gerektiğini belirtti.
Gençlere Atatürk’ün Emanetini Hatırlattı
Mesajında gençlere özel bir yer ayıran Hekimoğlu, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nde yer alan, “Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti’ni, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir” sözünü hatırlattı.
Cumhuriyet’in korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli bir sorumluluk olduğunu ifade eden Hekimoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün savunulması, Atatürk ilke ve inkılaplarının korunması ve tehditlere karşı duyarlı olunması gerektiğini kaydetti.
“Aklın ve Bilimin Işığında Çalışmalıyız”
Çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmanın yolunun akıl ve bilimden geçtiğini vurgulayan Hekimoğlu, gelecek nesillere düşen görevin Cumhuriyet’in değerlerini korumak ve ülkenin gelişmesi için çalışmak olduğunu belirtti. Hekimoğlu, bu sorumluluğu “Aklın ve bilimin ışığında, çağdaş uygarlığa erişmek için çalışmak, çalışmak çok çalışmaktır” sözleriyle dile getirdi.
Mesajının sonunda Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve aziz şehitleri rahmet, minnet ve şükranla andığını belirten Hekimoğlu, gençlerin ve tüm milletin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.
Hekimoğlu, mesajını “Ne mutlu Türk’üm diyene!” sözleriyle tamamladı.





