Belediye’den 23 Nisan Çocuk Şenliği Belediye’den 23 Nisan Çocuk Şenliği

Arhavi’de Çarmıklı Kültür Merkezinde düzenlenen Panelde Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, “Madencilik, HES ve Diğer Projeler Kalkınmayı Sağlar mı?” konusu üzerine konuşma yaptı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin’de doğa mücadelesine başlama dönemlerini ve Cerattepe sürecini anlattı.

HES ve madencilik paneli yapıldı-2
Madenciliğin Artvin’e ve burada yaşayan insanlara olan zararını anlatan Karahan, “Madencilik, hem Artvin merkezde yaşayan insanların başına olan hem de Artvin ekolojik açıdan çok özel bir bölge ve biz bu bölgeyi hem kendimiz için hem gelecek kuşaklar içinde korumamız gerekiyor. Hem bilgilenerek, hem de halkı bilgilendirerek bilim insanlarının verdiği bilgiler doğrultusunda. Yeşil Artvin Derneği olarak bilim dışı konuşmadan mücadeleye başladık.” dedi.
Artvin’de madenciliğin yanı sıra barajların da kentte zarar verdiğini belirten Karahan, “Artvin’in tek sorunu sadece madencilik değil, barajlar da var. Biz bunlara insansızlaştırma barajları diyoruz. Esasında onlar Artvin’in geneli için neyi, nasıl yapacaklarını bugüne kadar planlamışlar. Kuyruk kuyruğa bütün nehir boyunca devasa barajlar yapıldı. En büyük felaketlerden biri de Yusufeli Barajıdır. Bütün verimli topraklarımızı yok etti. Artvin hem kendi kendini besleyen bir ildir hem de civar illeri besleyebiliyordu. Ne yazık ki bütün bu tarım alanlarımızı kaybettik. Dolayısıyla 80’in üzerinde köy etkilendi ve insansızlaştırmayı başardılar. Çünkü devamında da Artvin bir bütün olarak maden yağmasına açmaları gerekiyordu. Biz o zaman bu derece fazla ruhsat olduğunu Artvin’in bu kadar büyük bir vahşeti yaşayacağını hayal edememiştik.” diye konuştu.
Panelde konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu,  “Bölgemiz çok özel bir bölge dünyada biyolojik çeşitlilik bakımından korunması gereken 200 ekolojik bölge var bunlardan birisi de Doğu Karadeniz. Artvin özel bir coğrafya burada yaklaşık 270 bitki türü var bunun 190’ı Artvin’e özgü endemik tür.” ifadelerini kullandı.
Kurdoğlu, Artvin’in yüzde 80’inin madene ruhsatlı olduğunu kaydetti. 
Kurdoğlu, yaptığı konuşmada, “Borçka’nın yüzde 72’si, Hopa’nın yüzde 86’sı, Kemalpaşa’nın yüzde 48’i, Merkez ilçenin yüzde 92’si, Murgul’un yüzde 92’si, Şavşat’ın yüzde 46’sı, Yusufeli’nin yüzde 75’i, Ardanuç’un yüzde 51’i madene ruhsatlı” dedi.

Editör: HİKMET BAŞAR