“Balık kültürü çok zayıf” “Balık kültürü çok zayıf”

Artvin Kapalı Otopark önünde saat 17.50’de yapılan açıklamada, faşist darbeye ve onun karanlık mirasına karşı mücadele mesajları verildi. Basın açıklamasında, "12 Eylül faşist darbesini unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" denilerek, darbeye karşı direnişin süreceği vurgulandı.

Artvin Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını Seyfettin Altıkulaç okudu. Altıkulaç, 12 Eylül askeri darbesinin hem Türkiye'ye hem de Artvin'e büyük acılar yaşattığını ifade ederek, şu sözleri kaydetti:

"12 Eylül 1980 askeri faşist darbesinin üzerinden 44 yıl geçmiş olmasına rağmen, hiçbirimiz bu darbenin Artvin’e ve ülkemize yaptığı kötülükleri unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. Yüz binlerce solcu, demokrat, devrimci gözaltına alındı, tutuklandı. Onlarca kişi idam edildi, yüzlerce kişi işkencelerde ve cezaevlerinde hayatını kaybetti. Tüm demokratik örgütler, sendikalar kapatıldı, grevler yasaklandı. Türkiye’nin dört bir yanında halka zulmedildi ama Artvin halkı bu zulmü daha ağır yaşadı. Öğretmen Okulu, o dönem bir işkencehaneye dönüştürüldü ve burada direnen Artvin’in yiğit evlatları onurlu bir mücadele verdi. 12 Eylül, Artvin’in ve ülkenin üzerine bir karabasan gibi çöktü."

Altıkulaç, konuşmasının devamında, zulme ve baskıya karşı birlik olmanın önemine değinerek, "Bir araya gelirsek yıkamayacağımız engel, alt edemeyeceğimiz zorba yoktur. Ancak birleşerek kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen Artvin Şube Başkanı Köksal Gümüş de basın açıklamasında söz aldı ve 12 Eylül'ün eğitim emekçileri üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Gümüş, 12 Eylül'ün yalnızca siyasal bir darbe olmadığını, aynı zamanda eğitimde de derin yaralar açtığını belirterek, şunları söyledi:

"12 Eylül darbesi, eğitim emekçilerinin örgütlü mücadelesini derinden etkiledi. Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-Der), darbe ile birlikte kapatıldı. 25 bin eğitim ve bilim emekçisi mesleğini kaybetti, sürgüne gönderildi, işkencelerden geçirildi. On binlerce kişi tutuklandı, en temel haklar askıya alındı. Darbenin getirdiği baskıcı ve otoriter politikalar, eğitimde ve toplumsal hayatta hala etkisini sürdürüyor."

Gümüş, Türkiye'nin demokratikleşmesi için laik, bilimsel ve kamucu eğitim anlayışının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "TÖS ve TÖB-Der’in mirası olan laik ve çağdaş eğitim anlayışı ile darbecilerin yarattığı karanlığı yeneceğiz" dedi.

12 Eylül askeri darbesinin ülke genelinde olduğu gibi Artvin'de de derin izler bıraktığı aşikar. Özellikle işkenceye maruz kalan, tutuklanan ve öldürülen Artvinliler, kentin hafızasında yer etmiş durumda. Altıkulaç’ın işkencehane olarak kullanılan Öğretmen Okulu'na yaptığı vurgu, geçmişin unutulmaz anılarını bir kez daha hatırlattı.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK