Yusufeli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Bülent Özdemiroğlu, Yusufelili esnaflar ile bir araya gelerek taşınma sürecinde yaşanan sorunları ve talepleri dinledi.

Yusufeli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Bülent Özdemiroğlu, esnafın yeni yerleşim yeri taleplerini dinledi.

Esnaf ile bir araya gelen Özdemiroğlu, burada yaptığı konuşmada, “Barajdan dolayı hepimiz tedirginlik yaşıyoruz. En iyi iş yeri çıkan arkadaşla hiç iş yeri çıkmayan arkadaş burada taşınma sürecinde hepimiz doğduğumuz, doyduğumuz iş yerimizi ekmek teknelerimizi bırakıp yeni bir ortama, yeni bir iş yerlerine, yeni bir hayata başlayacağız. Yerli esnaf olarak hepimiz tedirginiz bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın katıldığım bütün toplantılarda şunu söylüyorum. Yeni ilçe ile taşınırken burada en çok mağduriyet yaşayacak grup esnaf sanatkârdır çünkü devlet memuru için değişen bir şey yok burada da bankamatik’e ayda maaşı yatıyor. Yeni yerleşim yerinde de aynı maaş alacak hatta daha iyi bir ev ortamında daha iyi bir kurumda çalışıyor olacak ama burada esnaf ve Sanatkârlar burada taşınma sürecinde mağdur olacak olan bizleriz. Bunu her toplantıda ben dile getirdim. Burada bu taşınma sürecinde mağdur oldu esnaf ve sanatkâr odası başkanı olarak başından beri 4 senedir sürekli konuştuğumuz bir şey var. 148 esnaf fırın hak sahipliği yok taşınırken bunlar nereye girecek bu sorunlar hala daha devam ediyor. Biz sürekli sese işte bulunduk en son bugün gene sayın vekilimiz Ertan Baltayla bir telefon konuşması yaptık. 148 tane esnaf nasıl olacak nereye taşınacak diye resmi kurumlar taşımaya başladı. Büyük bir ihtimalle 11’nci ayın sonuna kadar işyerleri ve evlere taşınacak. Nasıl olacak bu kadar esnafın taşınması bu is yerleri bir ticarethane olması için en az altı ay geçmesi lazım ki bu esnaf aynı müşterilerini yukarda sağlayabilsin. Bu insanlar altı ay boyunca ne yiyecek bu esnaf müşteri potansiyeline oluşturana kadar evine ekmek mi götürsün kiraladığı iş yerinin kirasını mı ödesin. İlk bir yıl hepimizin müşteri potansiyeli oluşana kadar 4 senedir öngörü yaparak, bugün yaptığımız görüşmede şöyle bir cevap aldık. TOKİ’nin ek 120 tane daha yapılacak alan hazır ticari bir alan olup olmayacağı da belli. Belediyenin yapacağı 50 dükkânla beraber 150-170 tane iş yeri oluyor. Eğer bunlar yapılırsa büyük bir çoğunluğumuzun sorunu giderilir. Biz de şöyle bir seslenişte bulunuyoruz, eğer projeler varsa ki var bunlar çoğu onaylandı yapılacak bir an önce bu projelerin başlanması gerektiği niye başlanması kiracı olan esnaflarımızın çıkacağı yerleşim yerinde herkes birinci bölgede iş yeri bulmak istiyor 80 metrekarede iş yerine 4 bin 5 bin lira kira isteniyor. Ama eğer 100 tane proje başlanırsa o kiracıya verecek kişiler iş yerlerine başlandı benim iş yerim boş kalacak diyerek uygun kiraya verebilir. Buradan ben sayın vekilimize tekrardan bu proje yapılacaksa bir an önce başlaması gerektiğini ilettik” dedi.

“Hasankeyf‘te yapılan İŞKUR uygulamasını ile güzel müjdeli bir haber aldık. Taşınma esnasında bunu eşlerine veya yanında çalıştıracak eleman desteği altında şu anki süreç dokuz ay veya alt ay asgari ücret verilecek. Esnaflar iş yerlerini toparlanması için ise 150 bin ve üstü KOSGEB’den destek kredisi onayı verildi. Böyle olunca bir yılda olsun esnaflarımız rahatlayacak 120 dükkânında bir an önce başlaması gerekiyor” diyen Özdemiroğlu, “Bu 120 iş yeri içinde 20-25 tane iş yeri Sanayi bölgesinde, diğerlerinin de birinci bölgede uygun alanlara yapılacak.  Bir başka konu da fiyatlar. Fiyatlar için vekilim fiyatlar konusun da şunları söyledi; Önümüzdeki haftalardan beş grup KOSGEB destekli tamamen geçti için TOKİ’nin yapacağı iş yerlerinin dağıtımı işyerlerinde hak sahibi olmayanların bunların da belli başlı kısaslar getirirler yapılacak. Esnafların dükkânlarında yapılmayan şeylerin ekstra yapılması hiçbir şekilde esnaflarımızın bütçesine etki etmeyecek. Bu karar içinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim