Borçka Halk Eğitim Müdürlüğü’nce açılan kurslarda kadınlar kilim dokuma kursunda eski giysilerden elde ettikleri ipler ile kilim dokuyor.

Halk Eğitim Müdürlüğü’nce açılan kurslarda bir araya gelen kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş kilim ve halı dokuma geleneğini sürdürmek için çalışıyor.

Eski kıyafetleri geri dönüşüm için kullanan kadınlar, kilim tezgahlarında yeniden hayat veriyor. Unutulmaya yüz tutan kilim dokumacılığını gelecek nesillere aktarmak için Halk Eğitim bünyesinde kurslar veriliyor.

Halk Eğitim Merkezinde Kilim Dokuma usta öğreticisi Şükran Uzuner kurs hakkında bilgi vererek kilim dokumanın inceliklerini anlattı.

Bilinen en eski dokuma türlerinden biri olan Kilim Dokuma bu senede Halk Eğitim Merkezinde öğrencilerin yoğun talebi ile karşılaştı. Yün veya kıl ipliğinden, dikey veya yatay yer tezgahlarda dokunduğunu belirten Şükran Uzuner” Eskileri değerlendirmek adına işler yapıyoruz. Giydiğimiz eski kıyafetleri atık olmamak açısından değerlendiriyoruz. Penye olsun, çarşaf, nevresim tarzı bütün eski ne varsa onları kesip, dikip kilim dokuma yapıyoruz. Büyüklerimizin yaptığı kilim dokumaları günümüze taşımak istiyoruz. Geçen yılda ve bu senede Borçka halkından fazlaca talep oluştu. İsteyen ve müracaat eden çok fazla insan var. Uzatma ip konusunda sıkıntı çekiyoruz. Bulmakta güçlük çekiyoruz. Olsa bile maliyeti yüksek oluyor” dedi.

Verimli bir kurs olduğundan bahseden Uzuner ev hanımlarına kursa katılma tavsiyesinde bulundu. Uzuner, “ Eski kıyafetleri kesip ip haline getiriyoruz ve ondan sonra dokumaya başlıyoruz. Yaptığımız gün sayısına göre kısa zamanda da bitirebiliyoruz. On beş günde bitirdiğimizde oluyor. Saatini kısa tutarsak bir buçuk ay kadar vaktimizi alıyor bir kilim yapmak. Sıfır atık sıfır maliyet açısından güzel bir uygulama kilim dokuma. Ev hanımlarının bu kursa katılmalarını öneriyorum” dedi.

Kursiyerlerden Aysel H. “Kızıma çeyiz yapıyorum. Boş vakit değerlendiriyoruz ve bir şeyler üretiyoruz. Evde bir sürü eski çarşaf vardır onlarla daha renkli daha güzel oluyor. Eski kıyafetlerimiz çöpe atmak yerine değerlendirmeyi seçiyoruz. Herkesi kurslara bekliyoruz” diye konuştu.

İbrikli İskele Yerli ve Yabancı Turistleri Bekliyor İbrikli İskele Yerli ve Yabancı Turistleri Bekliyor

Ayla ALKAN

 

Editör: TE Bilisim